Sila Tinggakan Jejak Di Sini

Thursday, August 27, 2009

Penawar Bagi Hati

Seorang ulama sufi yang bernama Ibrahim Khawwaz telah menjelas bahawa untuk melembutkan hati kita supaya suka kepada ibadah, akhirat dan selalu ingat kepada Allah swt maka perlu ada lima perkara :

1. Baca Al Quran
Membaca Al Quran pada setiap hari dan malam, apabila baca bukan hanya baca saja dengan berlagu, cukup tajwid, dengungnya dll. Tetapi menghayati juga maknanya atau tahu maknanya. Maka kita akan faham apa yang kita baca itu.

2. Kosongkan perut
Apabila berbuka puasa jangan terlalu makan hingga kekenyangan seperti ular sawa baru telan kambing, tak boleh nak bergerak kemana-mana. Tetapi makan dengan sekadarnya supaya tidak terlalu lambat untuk solat maghrib dan perut dalam keadaan selesa apabila kita melaksanakan solat sunat tarawikh.

3. Lakukan Solat malam
Bangun dan bersolatlah di tengah-tengah malam di kala orang lain sedang tidur enak dibuai mimpi, tetapi kita bangun mengadap-Nya, menyebut nama-Nya, bertasbih memuji-Nya, memohon kepada-Nya, merintih kepada-Nya moga-moga dilihat-Nya kita ini dari sekian banyak makhluk ciptaan-Nya, mengharapkan redho-Nya.

4. Berfikir - merenung ke langit waktu sahur
Ambil kesempatan di bulan Ramadhan ini apabila bersahur, jenguklah keluar jendela memerhatikan kebesaran alam ciptaan Allah swt. Bintang-bintang berkerlipan, bulan menyinari alam maya yang nyaman, dengan suasana gelap khusus Allah ciptakan untuk manusia dan segala isinya. - (An Naziat: 33)

5. Duduk dengan orang-orang soleh
Berkawanlah dengan orang-orang soleh, maka insyaallah kita pun akan turut soleh. Jika berkawan dengan orang selainnya maka kita pun akan terkena tempias orang tersebut.

Sama-samalah kita meningkatkan amal ibadah kita lebih-lebih lagi di bulan Ramadan Al Mubarak 1430 yang sedang kita nikmati ini, supaya kita mendapat rahmat yang berpanjangan daripada Allah swt.

3 comments:

  1. salam,,,
    satu peringatann yg cukup bermakna!!!But untuk melaksanakannya memerlukan kepada MUJAHADAH yg tinggi.

    ReplyDelete
  2. saya dc...dh ziarah blog abg dan...okla nih...nih blog kakak rock dlm umh kiter....hehehe....selamat beusaha mencantikkan blog pasnih...

    ReplyDelete