Sila Tinggakan Jejak Di Sini

Monday, December 27, 2010

cARa dIEt RASULULLAH S.A.W

Assalamualaikum...
Mili kena tag dengan adik http://hackerz91.blogspot.com/
oklah, layan apa ditulis di bawah oleh beliau, semoga ada manfaatnya.

hari ni aku nak kongsi info kesihatan pulak..
bukan ape..
mungkin ada antara kowang langsung tak tahu tentang ni..
tapi aku yakin yang kebanyakkan daripada kowag dah tau kan..
sebenarnya aku dapat ni dari fb aku..
aku teros copy and paste jew..
sebab???
cube kowang baca ayat kat bawah sekali 2..
aku harap sangat sume owang tahu sal benda ni..
supaya kita dapat amalkan hidup yang sihat..
k..selamat membaca ye..

Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh makan sesuka hati kita saja. Inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yang lainnya.

Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasulullah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. InsyaAllah kalau anda ikut diet Rasulullah ini, Anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

>>>Jangan makan SUSU bersama DAGING
>>>Jangan makan DAGING bersama IKAN
>>>Jangan makan IKAN bersama SUSU
>>>Jangan makan AYAM bersama SUSU
>>>Jangan makan IKAN bersama TELUR
>>>Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
>>>Jangan makan SUSU bersama CUKA
>>>Jangan makan BUAH bersama SUSU (Contoh : KOKTEL)

CARA MAKAN
* Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi.* Tidur 1 jam setelah makan tengah hari.
*Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yg tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda. Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya? Kesannya tidak dalam jangka pendek?. Kesannya akan nampak bila kita sudah tua nanti.
* Dalam Al-Quran juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahawa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita.

Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesihatan spt membuat amalan antara lain:

1. Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap ke dalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan tidak gemuk.

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air dalam peti sejuk/ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.

4. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzim sejenis alat percerna makanan).

Sabda nabi : "Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insyaAllah, Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya"

Kowang tengok sendiri kan ayat ni..
so,aku harap bile aku tag ni
semakin ramai owang akan tahu..
cowi tau bagi sesape yang ase aku susahkan die...

NUR IKHMA
AKU MILIYUNIR
IZYAN SHAMBA


Note: LAYAAAN .....

4 comments:

  1. INFO AMAT BERGUNA.. boleh ka saya COPY???

    ReplyDelete
  2. blh terangkan maksud minum air sejuk toh? =)

    ReplyDelete
  3. minum air sejuk tu, air yang berais mcm teh ais ke, milo ais ke, pokoknya yang ada ais.. sejuk, bukan air yang sejuk sendiri.

    ReplyDelete