Sila Tinggakan Jejak Di Sini

Friday, April 30, 2010

Budak Buta Guna Bahasa Ikan Lumba-Lumba


KENT - Walaupun buta sejak lahir, seorang budak lelaki di Britain berusia empat tahun, Jamie Aspland (gambar) mampu berjalan tanpa bantuan sesiapa dengan mempelajari bahasa ikan lumba-lumba, lapor sebuah akhbar.
Dia mengguna teknik FlashSonar atau kaedah pengesanan gema seperti ikan lumba-lumba dengan mulut mengeluarkan bunyi berdetap nada tinggi bagi menjejaki pantulan semula dari permukaan objek sebagai panduan kedudukan.
Teknik itu dimajukan oleh seorang lelaki buta Amerika Syarikat (AS), Dabiel Kish yang juga Presiden Akses Dunia Bagi Orang Buta.
Kaedah itu membolehkan orang buta mengesan sebarang objek yang berada pada jarak 100 meter.
Ibunya, Deborah Aspland, 39, terkejut apabila mendapati anaknya sudah mampu berjalan tanpa berlanggar sebarang objek selepas mempelajari teknik itu.
"Dia telah berjaya untuk berjalan di tangga tanpa bantuan saya. Ia amat menakjubkan kerana saya dulu agak cemas apabila melihatnya bergerak ke arah pagar sebelum dia berpusing apabila menyedari ada objek di depannya," kata Deborah. - Agensi
Note: Setiap kejadian yang Allah ciptakan ada kelebihannya masing-masing walaupun d mata manusia nampak kelemahan.. Hargailah orang lain.

No comments:

Post a Comment