Sila Tinggakan Jejak Di Sini

Tuesday, April 27, 2010

Tupai Pertahan Bangkai Rakan

KLIP di laman YouTube menunjukkan seekor tupai melindungi bangkai rakannya

LONDON - Seekor tupai sanggup berhadapan bahaya demi mempertahankan bangkai rakannya daripada menjadi hidangan sekumpulan burung gagak, lapor sebuah akhbar semalam.
Sekumpulan burung gagak itu terpaksa melupakan niat untuk menjadikan bangkai seekor tupai yang mati kerana terdapat seekor tupai yang tidak membenarkan haiwan itu memakannya.
Satu rakaman video menunjukkan kesetiaan tupai tersebut terhadap rakannya sehingga ia sanggup menghalang tiga ekor burung gagak memakan bangkai rakannya di sebatang jalan raya. Klip video itu dapat dilihat di laman YouTube dan ia telah ditonton oleh lebih 500,000 penonton. Dalam rakaman tersebut, tupai itu melompat sambil menggerakkan ekor bagi memberi isyarat supaya burung gagak itu beredar.
Namun, seekor demi seekor gagak mendekati bangkai itu.
Tupai itu kemudian berdiri dan dilihat berbaring di tepi bangkai rakannya seolah-olah ia bersedia untuk menerkam burung gagak menyebabkan haiwan berkenaan melupakan hasrat untuk memakannya. - Agensi
Note: Berapa ramaikah di antara kita yang sanggup berkorban demi mempertahankan maruah sahabat, kawan, saudara mara kita. Sesungguhnya kesetiaan Tupai ini adalah sindiran daripada Allah SWT untuk manusia supaya kita berfikir haiwan yang tidak mempunyai akal pun sanggup mempertahankan jasad rakannya daripada dimakan. Tetapi kita manusia ada yang sanggup memusnahkan hidup kawan-kawan, saudara mara hanya kerana kenikmatan dunia.. Fikir-fikirlah wahai teman... Wallahu'alam

No comments:

Post a Comment