Sila Tinggakan Jejak Di Sini

Sunday, April 25, 2010

Guna Meriam Tembak Pewangi Atasi Bau Busuk

TIGA pekerja pusat pelupusan di Beijing sibuk mengangkut sampah.

BEIJING - Sebuah pusat pelupusan sampah di sini akan memasang lebih 100 laras meriam untuk menembak pewangi bagi menangani bau busuk sampah yang menyelubungi ibu kota China itu ekoran cuaca panas.
Ketua seksyen daerah, Zhang Quanhong berkata, meriam dicipta sendiri petugas pusat itu susulan pihak berkuasa Beijing memohon maaf kepada jutaan penduduk yang terpaksa menghidu bau tengik sampah dari situ.
Meriam tersebut berfungsi seumpama penyembur pewangi jarak jauh dengan melepaskan cecair yang diperbuat daripada ekstrak tumbuhan serta akan menutup bau busuk di 13 buah pusat pelupusan di sekitar Beijing, kata agensi berita rasmi Xinhua.
Dianggarkan 17.5 juta warga Beijing menghasilkan 18,400 tan sampah sehari, menyebabkan bau busuk dan ramai mengadu tidak dapat tidur waktu malam. - Agensi .
Note: Agaknya bolehlah kita tiru cara mereka mengatasi bau busuk di tempat pembuangan sampah kita yang baunya memang kita maklum. Sesungguhnya Allah suka kepada hamba-hambaNya yang bersih. Kebersihan itu juga akan menghindari pelbagai penyakit.

No comments:

Post a Comment